Ook ik heb endometriose… Al van in mijn jonge jaren had ik erge buikpijnen wanneer ik mijn regels kreeg. De uitleg die ik toen kreeg was dat dit heel normaal was en dat de pil deze last zou wegnemen. Resultaat: pijn was minder erg en er werd verder geen aandacht meer aan gegeven.

Toen ik jaren later stopte met de pil om zwanger te geraken kon ik maandelijks een aantal dagen niet gaan werken omwille van hevige pijnen. Uren, dagen heb ik gehurkt doorgebracht in de douche met de hete waterstralen op mijn buik omdat dit de enige houding was die het iets draaglijker maakte… Na een jaar proberen en afzien, gaf de gynaecoloog het verdict: endometriose en daardoor onvruchtbaar. Blijkbaar had de vorige gynaecoloog dit al in mijn dossier genoteerd toen ik 19(!) was maar me dit niet meegedeeld. Dat was bijna 10 jaar eerder!

Al minstens 10 jaren woekerde die ziekte al in mijn lichaam en tastte het meer en meer aan. Mijn baarmoeder, eierstokken, blaas en darmen waren verkleefd. Na een operatie van 6 uren en het wegnemen van een deel van mijn blaas, werd ik wakker met een blaassonde en waren de artsen er niet zeker van dat mijn eierstokken nog wel zouden werken… Ik moest maanden met de blaassonde rondlopen en werd in een kunstmatige menopauze geplaatst om mijn lichaam te laten genezen. Dit zou maximum 3 maanden duren… Een jaar later zat ik nog steeds in de menopauze waardoor er van een zwangerschap nog steeds geen sprake was. Maar er was wel licht aan de tunnel: er was een grote productie van eicellen maar door de endo konden ze niet nestelen in mijn baarmoeder. De enige oplossing was IVF. Het was een hele lijdensweg van een drietal jaren, maar vandaag -op de 6de verjaardag van mijn lieve zoon- ben ik superblij dat ik dat alles doorstaan heb en het was het waard!

Nu, 6 jaar later neem ik bijna constant mijn pil door en ben ik nog steeds endo-vrij, maar merk ik elke keer wanneer ik mijn regels dan toch eens krijg dat ik weer meer en meer pijn en lasten moet ondergaan… Laat het alsjeblieft niet weer zover zijn…
#endosucks! #myendo

Pin It on Pinterest

Share This