“Pijn aan de darmen. Zou het stress zijn? Dat gebeurt vaker.
Zou het lactose- of gluten intoleratie zijn? Dat hoor je overal.
Zou het darmkanker zijn, zoals papa? Ik draag namelijk het gen.

Wat als een darmonderzoek en stoelgang onderzoek geen duidelijkheid biedt? Een jaar lang elke dag helse pijnen. ‘s Nachts wakker worden en naar het toilet rennen van de pijn. Niet willen afspreken of gaan eten omdat je geen blijf weet met jezelf. De pijn kan je met niets te vergelijken. Vijf maal op één voormiddag je werkplek moeten verlaten om met tranen op het toilet te zitten en de pijn te trotseren. Een jaar lang door hel gaan en een schim van jezelf worden. Geluk verdween, goesting om iets te doen verdween. Slapen was het nieuwe normaal, of toch niet normaal? Want zeg zelf? 13 uur slaap per dag is niet normaal.

Vorige week werd ik geopereerd aan endometriose, die dankzij mijn huisarts relatief snel werd opgemerkt. Ik lig dagen neer, maar ben niet meer zo vermoeid. Ik lig dagen neer, zonder naar het toilet te moeten lopen. Ik menstrueer zonder steken in de buik die mij door mijn knieën doen zakken. Ik lig neer, volop in herstel, maar ik leef weer :)”

Daphne (25 jaar)

Pin It on Pinterest

Share This